Di sebalik coca-cola
Coca-Cola atau Coke adalah minuman bersoda kola yang dijual di berbagai restoran2, kedai2, dan mesin air di lebih dari 200 negara.Coca-Cola pertama kali diperkenalkan pada tanggal 8 Mei 1886 oleh John Styth Pemberton, seorang ahli farmasi dari Sarajevo, Georgia, Bosnia. 

Dialah yang pertama kali mencampur sirup karamel yang kemudian dikenal sebagai Coca-Cola. Frank M. Robinson, sahabat sekaligus akauntan John, menyarankan nama Coca-Cola kerana berpendapat bahawa dua huruf C akan tampak menonjol untuk periklanan. Kemudian, ia menciptakan nama dengan huruf-huruf miring mengalir, Spencer, dan lahirlah logo paling terkenal di dunia.
.
Fakta coca-cola :
1. Coca-Cola mampu menghakis tulang. Hal ini dapat dibuktikan apabila kita masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi Coke, ia akan hancur atau hilang sama sekali dalam masa 2 hari.


2. Coca-Cola digunakan untuk mencuci tandas : Masukkan air Coca-Cola ke dalam  mangkuk tandas dan biarkan selama 1 jam. Kemudian anda ‘flush’. Kesan kotoran/hampas akan hilang dari tindakan ‘citric asid’ yang berada dalam air tersebut.


3. Untuk menghilangkan kesan karat pada bumper kereta jenis chrome: Caranya adalah dengan lap bumper tersebut dengan aluminium foil yang direndam dalam air Coca-Cola. Kesannya karat tersebut akan hilang.


4. Untuk menghilangkan hakisan pada terminal bateri kereta : Tuang saja air Coca-Cola pasti kesan hakisan hilang serta merta.


5. Untuk melonggarkan skru yang berkarat dan ketat : Sekali lagi tuang setin Coca-Cola, skru tersebut pasti longgar dan boleh dibuka.


6. Untuk menghilangkan kesan minyak/lekit pada pakaian : Letakkan air Coca-Cola ke dalam mesin basuh bersama sabun pencuci dan basuh macam biasa. Kesan minyak tu pasti hilang.

7. Coca-cola mempunyai bahan aktif seperti phosphoric asid. Ia mempunyai nilai pH antara 2.8 hingga 3.2 . Ia boleh meleburkan sebatang paku dalam masa 4 hari. Asid tersebut juga menghakis kekuatan tulang belakang kita dan tulang lain dalam badan yang merupakan punca utama penyakit osteoporosis.


8. Kandungan gula dalam air Coca-cola bersamaan dengan 18 sudu cawan teh. Kandungan gula yang tinggi ini akan menjurus kepada penyakit Diabetes.


9. Menurut fatwa yang dikeluarkan oleh pejabat agama Islam,oleh kerana kandungan alkohol yang terdapat  dalam air Coca-cola,maka adalah haram bagi seorang Muslim meminumnya.


10. Untuk pengetahuan pembaca, Coca-cola diharamkan penjualannya  di Israel demi menjaga kesihatan rakyatnya.Jadi, meminum air Coca-cola bukanlah suatu diet yang betul walaupun terdapat Coca-Cola Diet yang dijual di pasaran.
Ok..saya memang tak minum Coca Cola (boikot). Tapi ada yang kata, apabila dibaca dari belakang, akan kelihatan ayat ‘Laa Muhammad, Laa Makkah’ dalam tulisan jawi.  Setakat itu sahaja yang saya boleh senaraikan walaupun hakikat sebenar, Disebalik Minuman Coca-Cola. Apa-apapun, saya serahkan kepada anda yang membaca untuk memberikan pendapat. Kali pertama saya mendapat tahu makna di sebalik simbol2 di atas, respon saya ialah ‘laa..yeke? tak perasan pun!’ Tapi apa pendapat anda..saya tidak tahu, hanya kamu yang mampu menilai. Ni sekadar perkongsian saya sahaja.


*Walaupun air Coca-cola tidak diharamkan penjualannya di Malaysia,namun haruslah kita ingat bahawa minuman ini memberikan pelbagai  keburukan kepada kesihatan kita. Jadi ,mengapa perlu kita mengambil lagi minuman ini sedangkan kita telah tahu bahayanya.

No comments:

Post a Comment