BAHAYA : Kepak dan leher ayam - Terutama golongan Wanita


Tahukah anda? Kepak dan leher ayam yang dimakan oleh kita itu mengandungi suntikan hormon steroid yang mana hormon ni kebiasaan nya disuntik di bahagian kepak dan leher ayam untuk menggalakkan tubuh haiwan ternakan cepat membesar dalam waktu yang singkat.

Dan oleh kerana permintaan terhadap ayam ternakan semakin meningkat, maka penternak2 yang bersikap tamak yang ingin meningkatkan hasil jualan mereka dan ingin mengaut untung dengan kadar segera telah menyuntik ayam2 ternakan tersebut dengan dos steroid yang banyak.
Siapa di kalangan pembaca semua yang suka makan kepak ayam?
 Jika anda wanita, HATI-HATI..!!

Pertumbuhan sista (cyst) dalaman. Elakkan daripada memakan kepak ayam (chicken wing) dengan kerap terutamanya kaum wanita.

Kisah benar, seorang rakan baru-baru ini mempunyai ketumbuhan dalam rahim, dan dia menjalani pembedahan untuk membuang sista tersebut. Sista yang dikeluarkan adalah dipenuhi dengan darah yang berwarna gelap.

Dia menyangka bahawa dia akan pulih selepas pembedahan tetapi jangkaannya salah. Ketubuhan berlaku hanya beberapa bulan kemudian. Beliau bergegas turun ke pakar sakit puan itu untuk bertanyakan masalah yang dihadapi. Semasa rundingan, doktor bertanyakan soalan yang memeranjatkan beliau.

Doktor bertanyakan adakah dia adalah seorang pengguna yang kerap memakan kepak ayam. dan Beliau menjawab ya...tertanya-tanya tentang bagaimana doktor tersebut tahu tabiat makannya.

Sebenarnya pada hari ini, ayam disuntik dengan steroid untuk mempercepatkan pertumbuhan mereka supaya keperluan masyarakat dapat dipenuhi. Keperluan ini adalah tidak lain daripada  keperluan untuk makanan.

Ayam-ayam yang disuntik dengan steroid biasanya disuntik di leher atau kepak. Ini disebabkan di tempat-tempat ini bahawa kepekatan tertinggi steroid wujud. Steroid ini telah menyebabkan kesan ke atas badan kerana ia mempercepatkan pertumbuhan.

Ia mempunyai kesan yang lebih berbahaya dalam kehadiran hormon wanita, ini membawa kepada wanita yang lebih cenderung untuk pertumbuhan sista di dalam rahim.

Oleh itu, dinasihatkan orang di luar sana untuk melihat diet mereka dan juga mengurangkan kekerapan mereka memakan kepak ayam.

Walaubagaimanapun, bukanlah tidak boleh langsung untuk makan kepak or leher ayam, cara terbaik untuk menghilangkan keraguan kita terhadap kesan hormon semulajadi dalam ayam ternakan ialah dengan MEMBUANG KULIT AYAM DAN MEREBUS DAGING AYAM DENGAN SEMPURNA

Beringatlah sebelum terkena.!!!!

Wallahu a'lam

2 comments:

  1. Thanks for sharing. Selama ni suka sangat kepak ayam, huhu

    ReplyDelete