Ketumbit Oh Ketumbit

Assalamualaikum uolsss.

Hari ni aku nak share sikit TIPS NAK BANTUTKAN KETUMBIT . haha kalau korang nak tahu , mata aku ni hampir hampir nak di huni oleh ketumbit tu haa . meh aku citer. pada malam yg nyaman lagi indah tu, aku yg baru saje selesai sembahyang isyak tetiba rasa sakit di kawasan kelopak mata masa aku mengaminkan doa. “Aikkk, kenapa tiba tiba sakit ni?” “Aikk pehal mcm ada bijik gitu kt kawasan yg rasa mcm sakit tu?” Aku tekan lagi kawasan tu, “hmm aku sakit mata ke ni?”. Aku macam biasa lah kan , bajet cool. Tak de ape kut . maybe mata ni sakit sbb mengantuk or letih . pagi esok ok lah ni . cehhh mmg nak sedap kan hati punya pasal kan. So aku dengan selamba je belek belek buku studi tp tk focus pun sbb duk pikr je pasal mata aku ni. Me iz risau sangat . tangan bukak buku tp otak aku duk pikir lagi pasal mata ni. so aku bukak phone nak try tanya pakcik google pasal tips nk hilangkan ketumbit ni. tapi internet kt bilik aku mcm haromm. lembab sangat. hmm tk boleh jadi ni . Lastly aku wassup siblings aku tanya tips sikit.


“Weii korang ade tips tak nak hilangkan ketumbit tak? Aku rasa mata aku ni mcm pelik je ari ni ” So diorang pun bagi macam macam tips yg aku rase berguna. Gelisah sangat aku time tu sbb final exam lagi berapa hari nk pulak hadap sakit ketumbit ni. ahhh stress hidup kejap kan. lagipun tk nk lah aku pegi amek exam dengan kelopak mata bengkak hah. Memang malu bangat seyhhh .

So ni adalah tips nyaa. Actually tips ni semua abang n kakak aku search kt google je. Hihik

©       tenyeh ngan bawang putih
©       tuam tempat kena ketumbit dgn sudu yg dihangatkan oleh air panas. Buat selalu hgga pulih 
©       Petua org tua. Baca selawat sambil pgg mata yg kena ketumbit tu. Kemudian buat2 buangkan ketumbit tu dari mata
©       Beli ubat mata brand Eyeglo bewarna pink dr farmasi
©       Tuam dengan air suam mengunakan kain yang bersih
©       ambik daun belimbing buluh..Basuh bersih2..Tumbuk sampai hancur..pupuk sekeliling kelopak mata..jgn kasi masuk dalam mata lak..kemudian akan terasa seperti ketumbit tu di tarik2..itu dalam proses mengecutkan ketumbit..ulanglah beberapa kali..

aku tenung petua yg diorang kasi ni. Hmm aku decide nk baca doa aje lah. Mane aku nk cari bawang putih nk tenyeh kat mata kan. aku nak buat yg mampu ajelah . so malam tu before aku tido, aku pun ambik air mineral, baca Alfatihah, Selawat Syifa’ dan Doa Sakit Mata. Air tu aku minum & sapukan sikit kt mata ( kawasan yang naik ketumbit tu) . masa sapu air tu kan, aku baca banyak kali doa sakit mata n harap sngat cepat sembuh. 
( ni doa yg aku jumpa kt google. dua dua doa sakit mata. boleh pilih nak baca yg mne satu . aku baca dua dua. haha)



So esok pagi bila aku bangun, ketumbit tu tak membesar pun. Sakit pun rasa mcm kurang dari semalam. Alhamdulillah lega yg teramat la kan. Tp le siblings aku still membebel sbb aku tk pegi klinik. Takut ketumbit ni makin besar katanya. Hmm aku pun sedapkan hati diorang, “ hmm yelah yelah ,malam ni I pegi beli eyeglo kt kedai” so sampai kat kedai cari eyeglo warna pink ni hah


malam tu sebelum tido, aku titikkan eyeglo ni dlm mata yg ada ketumbit tu. Aku pun dah lupa berapa titik kena letak dalam mata. So korang pandai pandailah baca cara nak guna eyeglo ni kat kotak dia tu ye.  Hmm after letak benda tu, aku pun ready nk tido . walau aku dah baring nak tido, tp tngn aku ni duk je pegang biji ketumbit tu. Hmm risau sangat takut dia makin menbesar kan. Sambil pegang tu aku baca selawat banyak banyak. Selang selang dengan baca doa sakit mata . berharap ketumbit ni terbantut .

bangun esok pagi, tadaaaa, ketumbit tu dah hilang. Sakit takde. Biji ketumbit tu pun takda. Alhamdulillah. Barulah aku confident sikit nk pegi amek final exam . hahaha 




(p/s:Doa adalah antara ikhtiar dan usaha, tetapi yang menyembuhkan setiap penyakit itu hanya ALLAH dan aku yakin apabila kita berusaha & bertawakal kepadaNYA, pasti DIA akan menyembuhkannya.)

4 comments:

  1. serius akak mmg sehari je sembuh? waaaa. thank u for the sharing

    ReplyDelete
  2. esok ada pre-graduate, ketumbit bru tumbuh ni aduyaiii

    ReplyDelete
  3. Saya kena ketumbit di dlm kelopak mata bahagian bawah still tak hilang warna merah dia tu memamang la susut dlm seminggu tp sekarang sudah sebulan still bengkak ketumnit tu tak hilang bila dia nk hilang berapa lama kh tempoh nye

    ReplyDelete